Αναρτήσεις ιστολογίου

21 Μαΐου 2012

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η Ελλάδα και η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται για σύγκρουση

Θα φύγουμε από το ευρώ; Θα σταματήσουν τα μηχανήματα ανάληψης να δίνουν χρήματα; Ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει τις απαντήσεις...

Μέσα από την προσωπική του σελίδα, www.yanisvaroufakis.eu, ο διάσημος πλέον καθηγητής οικονομικής θεωρίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης απαντά σε ερωτήματα δημοσιογράφων από το εξωτερικό που έχουν κατακλύσει το email του. Αναδημοσιεύουμε τα κυριότερα ερωτήματα και τις απαντήσεις του, με την ελπίδα να ξεκαθαρίσει μέσα μας το θολό τοπίο που λέγεται ελληνική οικονομική πραγματικότητα.

Είναι προφανές ότι οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τις εκλογές για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους στο μνημόνιο. Ποιο είναι το πιθανό σενάριο μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου;
Δεν είναι μόνο δυσαρέσκεια. Είναι περισσότερο κατάθλιψη, κατάθλιψη που προκαλείται από την απελπισία. Τα καταλαβαίνεις, όταν το μνημόνιο πέρασε τον Μάιο του 2010 που αν και δεν άρεσε στους Έλληνες, ήθελαν να πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει σαν πικρό φάρμακο. Ότι θα θεραπεύσει τη χώρα από την ασθένεια της και, παρόλο που ήταν οδυνηρό και πικρό, θα έφερνε μακροπρόθεσμα οφέλη. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Αντί για πικρό φάρμακο, αποδείχθηκε ότι ήταν δηλητήριο. Στις τελευταίες εκλογές, απλά ψήφισαν ενάντια στο δηλητήριο. Είναι τόσο απλό. Αυτό σημαίνει ότι και στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν με παρόμοιο τρόπο. Αν ναι, τότε η Ελλάδα και η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται για σύγκρουση, μια σύγκρουση τα αποτελέσματα της οποίας μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρα.

Βλέπετε την πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει την Ευρωζώνη;
Βλέπω ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί αυτή την προοπτική, ως απειλή, με την οποία θέλει να "παραπλανήσει" τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της εξωτερικής χρηματοδότησης και της λιτότητας. Η δική μου εκτίμηση είναι, ότι πρόκειται για κενή απειλή, για τον απλό λόγο, ότι η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν περισσότερα να χάσουν από μια ελληνική έξοδο απ΄ ότι η Ελλάδα και νομίζω ότι το ξέρουν.

Υπάρχει κάποια πιθανότητα, η νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου;
Ναι, αλλά μόνο εφ 'όσον η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μην δεχτεί να εισπράξει την επόμενη δόση των δανείων διάσωσης, προτιμώντας να ζήσει με τους φόρους που εισπράττει, για ένα περίπου χρόνο (με οποιεσδήποτε. από πάνω προς τα κάτω περικοπές κρατικών μισθών και συντάξεων), ενώ ταυτόχρονα δηλώσει ότι παγώνει την αποπληρωμή του χρέους.

Πότε θα έχουμε ολοκληρωτικό bankrun (bankrun = μαζική απόσυρση καταθέσεων). Έχει ήδη αρχίσει;
Πριν από λίγο καιρό, αλλά όσο η Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα) διατηρεί την ρευστότητα, δεν υπάρχουν ταραχές έξω από υποκαταστήματα τραπεζών.

Σε ποιο σημείο η Ε.Κ.Τ θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα ευρώ, στις ελληνικές τράπεζες;
Μέχρι το σημείο όπου θα πάρουν το πράσινο φως για να διώξουν την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ. Δεν υπάρχουν άλλα κριτήρια. Αν η Ε.Κ.Τ. έμενε πιστή στις αρχές της, θα είχε κόψει τη ρευστότητα για τις περισσότερες τράπεζες της Ευρωζώνη.

Πότε θα αδειάσουν, μηχανήματα A.T.M. στην Ελλάδα;
Όταν η Ε.Κ.Τ. δώσει το πράσινο φως που ανέφερα παραπάνω.

Θα κάνατε με ασφάλεια διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι;
Απολύτως. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια πολιτισμένη χώρα. Μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε, ακόμη και ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά θα είναι πάντα ασφαλής για τους ξένους τουρίστες. Για να το θέσω διαφορετικά, είστε πολύ πιο ασφαλείς σε μια θορυβώδη και ζωηρή Ελλάδα , απ ότι στις δικές σας πόλεις, ειδικά σε καιρούς που τα παμπ και τα μπαρ κατεβάζουν ρολά.

Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια Grexit; (η έξοδος της Ελλάδας απ την Ευρωζώνη)

Ναι, αλλά σημειώστε ότι Grexit θα ακολουθηθεί σύντομα από Gerxit - μια γερμανική έξοδο από το ευρώ. Η Γερμανία απλώς θα αρνηθεί να θέσει σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα του γερμανικού κράτους, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά την υπόλοιπη Ευρωζώνη (μετά το ντόμινο της πτωχεύσεις που θα απορρέει από μια Grexit)
Πηγή: troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις