Αναρτήσεις ιστολογίου

21 Μαρτίου 2012

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 213 υπέρ και 79 κατά η νέα δανειακή σύμβαση

 Δεκτό κατά πλειοψηφία μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΚΚΕ και ΛΑΟΣ έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη νέα δανειακή σύμβαση.

 Σε σύνολο 292 βουλευτών υπέρ επί της αρχής και επί των άρθρων ένα και δύο του νομοσχεδίου τάχθηκαν 213 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 79.

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και από βουλευτές των δύο κομμάτων που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί μετά από τη διαφοροποίηση τους από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους σε προηγούμενες ψηφοφορίες, καθώς και οι βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη <<Δημοκρατική Συμμαχία>>.

    Κατά της νέας δανειακής σύμβασης τάχθηκαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές που προσχώρησαν στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη << Δημοκρατική Αριστερά>> και στο κόμμα του Πάνου Καμμένου <<Ανεξάρτητοι Έλληνες>>.
  Η ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν γραμμή πλεύσης πέντε βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και επτά από τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι προσφάτως είχαν τεθεί εκτός κομματικής σκέπης μετά την αρνητική στάση που τήρησαν κατά τις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο και το PSI. 

    Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την κύρωση της δανειακής σύμβασης οι βουλευτές Χρήστος Κατσούρας, Χρήστος Μαγκούφης, Μιλένα Αποστολάκη, Θόδωρος Παραστατίδης και Βασίλης Τόγιας. Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν οι Βάσω Παπανδρέου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σπύρος Κουβέλης και Οδ. Βουδούρης. 

    Αντίθετα την δανειακή σύμβαση καταψήφισαν οι Ιωάννης Αμοιρίδης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Τσετίν Μάντατζη και Γιάννης Παπαμανώλης. 

    Ακόμη καταψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρόεδρος της ΚΟ της Κοινωνικής Συμφωνίας αντίστοιχα. Επίσης κατά τάχθηκαν και οι: Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Λάμπρος Μίχος, Γιώργος Κασσάρας, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Τάκης Δημητρουλόπουλος οι οποίοι στηρίζουν την Κοινωνική Συμφωνία. 

    Από τους προσφάτως διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ, επτά ψήφισαν την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης. Συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Βλάχος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Γκιουλέκας, Μαργαρίτης Τζίμας, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Βαγιωνάς, Κώστας Παπασιώζος. Οι βουλευτές Δημήτρης Σταμάτης και Μιχάλης Γιαννάκης καταψήφισαν την κύρωση, επιμένοντας στην αρνητική στάση που είχαν διατυπώσει κατά τις ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους. 

    Καταψήφισαν επίσης οι βουλευτές Πάνος Καμμένος πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι βουλευτές που προσχώρησαν στο κόμμα του Έλενα Κουντουρά, Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Τσαμπίκα Ιατρίδου, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός και Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά. 




(Νωρίτερα)
Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να τη στηρίζουν, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά τη νύκτα με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, τόσο επί της αρχής, όσο και σε επιμέρους άρθρα.

 Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, υποστήριξε ότι με το νέο οικονομικό πακέτο η Ελλάδα αποκτά ένα παράθυρο ευκαιρίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά με ένα ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Παράλληλα επιτέθηκε σε όλους όσους αντιτίθενται και, αντί, όπως είπε, να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, «αρκούνται στα κοσμικά επίθετα και τις κούφιες λέξεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου, έκανε λόγο για σκληρές και επώδυνες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει το κόμμα του, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πρόσθεσε ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνεται η επίπονη προσπάθεια για να καταστεί το δημόσιο χρέος της χώρας βιώσιμο.

Το ΚΚΕ δια του ειδικού αγορητή του, Νίκου Καραθανασόπουλου, κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνουν το έγκλημα τους εναντίον του ελληνικού λαού.

    
Ένταση με Αστ. Ροντούλη και Φ. Σαχινίδη

Την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη προκάλεσαν οι αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη ότι η Ελλάδα υπέγραψε μυστική συμφωνία εμπράγματων εγγυήσεων με τη Φιλανδία προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας.

Ο κ. Ροντούλης επέμεινε στις αιτιάσεις του, παρά τις διαψεύσεις του κ. Σαχινίδη, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τον «ψεύτη».

«Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Φιλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις ασχήμιες σας δεν τιμάται αλλά υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο», του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Κάνει τον τζάμπα μάγκα ο κ. Σαχινίδης γιατί απλούστατα ξέρει ότι η συμφωνία είναι απόρρητη και μυστική», ανέτεινε ο κ. Ροντούλης.

Οι αναφορές αυτές του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη που του συνέστησε να μην «λαϊκίζει».

«Γιατί κ. Ξυνίδη; Σας τσίμπησε καμία γουμαρόμυγα;» σχολίασε δηκτικά ο κ. Ροντούλης ενώ το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προεδρεύουσας του Σώματος Ροδούλας Ζήση.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επιτέθηκε στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τα «συνέταιρους και μελλοντικούς εταίρους με κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Πηγή:e-typos. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις