Αναρτήσεις ιστολογίου

14 Ιουλίου 2012

Η Μέρκελ και οι φίλοι της κάνουν ό,τι μπορούν για να επιταχύνουν την κοινωνική έκρηξη



Παιχνίδια με την ελπίδα των Ελλήνων και τη θέληση της κυβέρνηση να πάει σε επικαιροποίηση του Μνημονίου, κάνουν ορισμένοι εντός και εκτός της χώρας. Μετά την… παρέμβαση της Alpha Bank υπέρ της πιστής τήρησης του δημοσιονομικού συμφώνου και της… φενάκης της αναδιαπραγμάτευσης, έχουμε και περίεργες διαρροές που επιχειρούν να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.

Λίγες ώρες αφότου η σύσκεψη των αρχηγών αποφάσισε να πάμε σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, στη Γερμανία άρχισαν να βγάζουν ειδήσεις. Όπως αυτή με την πρόχειρη έκθεση της τρόικας η οποία διαπιστώνει πλήρη εκτροχιασμό της Ελλάδας. Κι ενώ η γερμανική κυβέρνηση αλλά και κοινοτικοί αξιωματούχοι διέψευδαν την ύπαρξη τέτοιας έκθεσης, ήταν εμφανές ότι κάποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα και να κόψουν τα φτερά του κυβερνητικού συνασπισμού. Οπως έλεγε η… έκθεση, 210 από τους 300 στόχους που έπρεπε να εκπληρώσει η Ελλάδα είχαν χαθεί στο δρόμο. Με λίγα λόγια, σαν να μας έλεγαν: «Τι θέλετε και μιλάνε για αλλαγή του Μνημονίου όταν δεν είστε ικανοί να πετύχετε τους στόχους σας».

Φυσικά ούτε λόγος για τις αιτίες που οδήγησαν στον εκτροχιασμό. Η ύφεση που θα φτάσει το 10%, η ανεργία στο 22.5%, τα λουκέτα, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους εξαιτίας της κρίσης που έφερε το Μνημόνιο, δεν αναγνωρίζονται από τους ξένους.

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο η διαρροή αυτής της έκθεσης να κινητοποιήσεις τους γνωστούς ανθέλληνες που μας βλέπουν μόνο ως απείθαρχους που τρώμε τα λεφτά τους. Βγήκε λοιπόν ξανά ο Βιετναμέζος αντικαγκελάριος, Φ. Ρέσλερ και είπε με δηκτικό τρόπο: «Η υπομονή μου όσο και της τρόικας έχει εξαντληθεί. Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ευρώ, εφόσον τα κράτη εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τα αναγκαία μέτρα», σημείωσε ο κ. Ρέσλερ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και να μην συζητούμε στη βάση δημοσιευμάτων».

Εξέφρασε πάντως επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι η προσωπική του εμπειρία, όταν βρέθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική.

«Κατά πόσο η Ελλάδα είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η τρόικα. Όμως, οι εμπειρίες που συλλέξαμε με κάνουν κάπως επιφυλακτικό», δήλωσε και πρόσθεσε: «Επιδιώξαμε κατ’ επανάληψη την επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Συνολικά υπήρξαν καθυστερήσεις και λόγω του προεκλογικού αγώνα που ακολούθησε. Όμως αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα πράγματα στους τομείς της εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων το συντομότερο δυνατό και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», είπε ο Ρέσλερ.

Ο άλλος εταίρος, ο Χριστιανοκοινωνιστής, Αλεξάντερ Ντόμπριντ έκανε και πρόταση τριών σημείων. Μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με παροχή οικονομικής βοήθειας και σχέδιο που θα οδηγεί στην εξυγίανση και επιστροφή της στο ευρώ.

«Μέρα με τη μέρα, καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία μόνο εάν εγκαταλείψει το ευρώ» δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ στην εφημερίδα «Ράινισε Ποστ» (Reinische Post) και περιέγραψε τα τρία στάδια της πρότασής του:

«Πρώτον, η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ, αλλά παραμένει στην ΕΕ. Δεύτερον, εφαρμόζεται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Τρίτον, της δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψει στο ευρώ, εφόσον έχει εξυγιανθεί».

Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στο σημείο να προσπαθεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, η κυβέρνηση να κάνει τα πρώτα της βήματα και να ετοιμάζει το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης και οι ξένοι να βάζουν μπουρλότο στις όποιες προσπάθειες.

Μόνο που αυτή η προοπτική δεν οδηγεί πουθενά. Κι αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν που έχει οδηγηθεί ο νότος, θα το καταλάβουν σύντομα. Μαζί με τους Ισπανούς και τους Έλληνες, ετοιμάζονται και οι Ιταλοί να βγουν δυναμικά στο δρόμο. Αν η κ. Μέρκελ θέλει κοινωνική έκρηξη, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να το πετύχει.

Σβόμποντα: η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων προϋπόθεση της επαναδιαπραγμάτευσης

Την ίδια στιγμή, κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση (και παράλληλα παρέμβαση στις τρικλοποδιές Βενιζέλου προς την κυβέρνηση) «να εντείνει τις προσπάθειες της σε σχέση με τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για παράταση των προθεσμιών εφαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων», απεύθυνε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.

Καλώντας τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, να αναλάβει την πρωτοβουλία για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ο κ. Σβόμποντα δήλωσε: «Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει πολλές από τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται ώστε να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχει επικρίνει πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικα για έλλειψη κοινωνικής ισορροπίας, αλλά ήταν πάντα σαφής ως προς την ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης καθώς επίσης και στοχευμένων, λογικών περικοπών στις δαπάνες.

Εναπόκειται τώρα στη νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον υπουργό των Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Στουρνάρας έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να το πράξει αυτό γρήγορα και αποτελεσματικά. Η επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις