Αναρτήσεις ιστολογίου

14 Ιουλίου 2012

Περιουσιολόγιο, ο “μεγάλος αδερφός” για κάθε δαπάνη


Νέο όπλο κατά της φοροδιαφυγής επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών. Έρχεται το περιουσιολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά και θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως όλοι οι φορολογούμενοι από το 2013 και μετά, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση “πόθεν έσχες”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν με ένα κλικ να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν τα ποσά που δαπάνησαν ή αποταμίευσαν, τότε ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ θα επιβάλλονται και πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ των φορολογουμένων. Όλοι οι φορολογούμενοι από το 2013 και μετά μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση “πόθεν έσχες”.

Στη δήλωση αυτή κάθε φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να γράψει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό:

*Καταθέσεις στις τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια

*Συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής

*Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, πισίνες, οικόπεδα, αγροτεμάχια

*Κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής)

*Δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις