Αναρτήσεις ιστολογίου

31 Δεκεμβρίου 2011

Κουκουλώνει η κυβέρνηση την υπόθεση με τους εισαγγελείς;


Κλείνει όπως όπως το θέμα με τους οικονομικούς εισαγγελείς, μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Στο σκοτάδι οι λόγοι που τους οδήγησαν αρχικά σε παραίτηση. "Καμία παρέμβαση στο έργο τους" σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο
Στο αρχείο τέθηκε η προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής για τους λόγους που οδήγησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να υποβάλλουν προ διημέρου επιστολή παραίτησης.
Ας θυμηθούμε τι έλεγαν οι δύο εισαγγελείς στις καταγγελίες τους:

Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος.
Κι ας δούμε την...κατάληξη της υπόθεσης:
Στο σχετικό πόρισμα που συνέταξε ο αντεισαγγελέας κ. Μακρής που διενήργησε και την έρευνα express αναφέρει πως δεν υπήρξε καμία προσπάθεια παρέμβασης στο έργο των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, ενώ χαρακτηρίζει την ενέργεια της αίτησης αντικατάστασής τους ως παρορμητική.
Αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά του ο κ.Μακρής:

«Η αίτηση υπήρξε παρορμητική και εκπορεύτηκε από την υπερβολική ευαισθησία του και την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε παρέμβαση στο έργο τους από οποιονδήποτε και παρέλκει οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα ή ιδιαίτερη επεξήγηση του κειμένου της αιτήσεώς τους για την αντικατάστασή του».

Ο κ. Τέντες έχει ήδη διαβιβάσει το αίτημα αντικατάστασης (παραίτησης) των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Κατόπιν αυτών, είναι στην κρίση του υπουργού Δικαιοσύνης εάν θα αποδεχτεί ή όχι τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών.

Σε καταφατική περίπτωση, δηλαδή που κάνει δεκτές τις παραιτήσεις, τότε ο κ. Παπαϊωάννου πρέπει να στείλει σχετικό ερώτημα, όπως λέγεται, στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για την αντικατάστασή τους.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διευκρινίζει ότι το νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 3943/2011 όσον αφορά το βαθμό του οικονομικού εισαγγελέα είναι μελετημένο και έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα άριστα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος για την τροποποίησή του.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε την πρόθεση να τροποποιήσει το νόμο, έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν (μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου) αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς Εφετών, όπως είναι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.
Πεπόνης: "Συνεχίζουμε στις θέσεις μας"   
Νωρίτερα οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι την Τετάρτη προκάλεσαν σοκ, λέγοντας ότι φεύγουν επειδή δέχθηκαν πιέσεις, είχαν ανακαλέσει τις παραιτήσεις τους.
Οι δύο εισαγγελείς προσήλθαν την παρασκευή στον Άρειο Πάγο, δίνοντας εξηγήσεις στον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, τον αντεισαγγελέα Φώτη Μακρή και στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.
Οι δύο δικαστικοί εξερχόμενοι από το γραφείο του επιθεωρητή του Αρείου Πάγου δήλωσαν ότι έχουν οριστεί εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος και σε αυτή τη θέση θα παραμείνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη είχαν δώσει προφορικές εξηγήσεις και εμφανίζονταν έτοιμοι να αναφέρουν ονομαστικά αυτούς που εμπόδιζαν το έργο τους, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν.
Οι δύο εισαγγελείς, στην επιστολή παραίτησής τους είχαν αναφέρει ότι δεν δέχονται να είναι "εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση".
Οι Πεπόνης και Μουζακίτης δεν αποχωρούν τελικά, ωστόσο τα ερωτήματα που τέθηκαν με την επιστολή τους παραμένουν αναπάντητα, και μας κάνουν και αναρωτιόμαστε.
Ποια είναι τα ονόματα; Άραγε δέχτηκαν άλλου είδους πιέσεων για να ανακαλέσουν; 

1 σχόλιο:

  1. μα ειναι τρελλοι να μιλησουνε? για να μην ξαναδουν τα παιδια τους....ειναι σαν να αυτοκτονουσαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις