Αναρτήσεις ιστολογίου

18 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ


Μετά πολλών κόπων και βασάνων η κυβέρνηση κατάφερε να καταρτίσει την πρώτη λίστα των υπαλλήλων που θα βγουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Είναι μόλις 9.224 μόνιμοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 5.071 από υπουργεία και οι υπόλοιποι από φορείς και υπηρεσίες του κράτους. Οσοι βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, αντί της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας προτίμησαν να συνταξιοδοτηθούν απευθείας με μειωμένη σύνταξη.

Τώρα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εξετάσει δραστικότερα σενάρια μείωσης του κράτους, με καταργήσεις όχι μόνον οργανισμών αλλά ακόμη και υφυπουργείων, γενικών και ειδικών γραμματειών.

Η αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού συζητήθηκε και με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ στη βάση των προτάσεων που είχε υποβάλει ο ΟΟΣΑ. Επί της αρχής υπήρξε συμφωνία ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη σημερινή του μορφή. Πρέπει να μειωθεί στο μισό, με εξαίρεση το προσωπικό της εκπαίδευσης και τα σώματα ασφαλείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων που θα περιλαμβάνει όχι μόνον τους οργανισμούς και τις εταιρείες του Δημοσίου που είναι επιζήμιες ή το έργο τους θεωρείται επουσιώδες, αλλά ακόμη και υπουργεία.

Το μέτρο της εφεδρείας θα συνεχιστεί και το 2012, χωρίς ωστόσο μεγάλες προσδοκίες. Τελικά πιο αισθητές είναι οι αρρυθμίες που προκλήθηκαν από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου παρά οι δημοσιονομικές περικοπές. Η πίεση της τρόικας εστιάστηκε στη δομή του κράτους και ειδικά της κεντρικής διοίκησης. Στη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο το πρόβλημα ήταν οι δαπάνες, που, παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές και τη συμπίεση των εξόδων λειτουργίας, διαγράφουν ανοδική τροχιά.

Στην επόμενη επίσκεψη θα κριθεί οριστικά και η τύχη όλων των οργανισμών με βάση το κλείσιμο των ισολογισμών και την εκτίμηση του έργου τους. Στη συνάντηση με τον Δ. Ρέππα, η πίεση εστιάστηκε στην διάρθρωση της κυβέρνησης, την πληθώρα των υφυπουργείων και των γενικών και ειδικών γραμματειών.

Συνεργάτες του υπουργού επισημαίνουν ότι θέμα απολύσεων δεν ετέθη παρότι η πρώτη εφαρμογή της εφεδρείας μόνον επιτυχής δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ωστόσο, φαίνεται πως ο στόχος της μείωσης των υπαλλήλων υπερκαλύπτεται για φέτος από τις συνταξιοδοτήσεις. Ο αριθμός των νέων συνταξιούχων δεν έχει καταγραφεί, ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού, μέχρι τον Νοέμβριο είχαν υποβληθεί πάνω από 50.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το κύμα αναμένεται να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τους πρώτους μήνες του 2012. Με το ρυθμό αυτό θεωρείται βέβαιο ότι ο όρος της τρόικας να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 είναι εφικτός.

Ο Δ. Ρέππας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δέχθηκε βολές για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας και από την πλευρά του άφησε αιχμές για την ποιότητα της απογραφής του προκατόχου του Γ. Ραγκούση. Τον Ιανουάριο, όπως ενημέρωσε την κυβέρνηση, θα καταθέσει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα κρατήσει περίπου έναν χρόνο.


πηγή: ΜΠ. ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις