Αναρτήσεις ιστολογίου

27 Δεκεμβρίου 2011

Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση














Τεράστιο πολιτικό ζήτημα θεωρεί η Ν.Δ. τις αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της γείτονος χώρας Μεσούτ Γιλμάζ ότι Τούρκοι πράκτορες κατέκαιγαν τα ελληνικά δάση. Εκτός, όμως, από τη Νέα Δημοκρατία σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος θεωρούν το εν λόγω θέμα πολύ σοβαρό και καταδίκασαν αμέσως τη μυστική δράση της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδος που επέφερε τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή. 
Το υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του Γρ. Δελαβέκουρα αρκέστηκε μόνο στο να δηλώσει ότι «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν» και πως «οι ελληνικές Αρχές αναμένουν να… ενημερωθούν από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας». Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως το θέμα αυτό δημιουργεί «βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν «να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα», ενώ θεωρεί επιβεβλημένο «να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους "βρώμικες επιχειρήσεις" έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους». Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτιμά ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να απασχολήσει -εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία.
Να θυμίσουμε ότι σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα ο Μεσούτ Γιλμάζ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μεταξύ του 1995 και του 1997, όταν πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα αυτό είπε ότι «οι δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση». 
Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση: 
* Να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα. 
* Να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις. 
* Το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει τάχιστα τις υπόλοιπες μελέτες αναδασώσεων στα νησιά αυτά.
Από την πλευρά του το ΛΑΟΣ θύμισε πως «όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε βουλευτής της Ν.Δ.. κ. Γ. Καρατζαφέρης είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών. Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους».
Ο Συνασπισμός επισήμανε ότι «οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στον βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων».
Να θυμίσουμε ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1993 είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά στην Ικαρία. Το 1996 και το 1997 είχαν εκδηλωθεί μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και στη Σάμο. Χιλιάδες στρατιώτες εγκατέλειπαν τα στρατόπεδα και την εκπαίδευσή τους για να σβήνουν πυρκαγιές που συχνότατα απειλούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών. Στο Πεντάγωνο υπήρχαν κάποιες πληροφορίες για εμπλοκή της ΜΙΤ στις πυρκαγιές. Για τον λόγο αυτό στα σενάρια ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων περιελάμβαναν την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς ως αντιπερισπασμό της Άγκυρας προκειμένου να υπάρξει απόσπαση της προσοχής και να εκδηλωθεί τουρκική απόβαση. Υπήρχαν συγκεκριμένα επιτελικά σχέδια και συγκεκριμένες οδηγίες στους τοπικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς να ενσωματώσουν στον σχεδιασμό των ασκήσεων το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά που θα απασχολήσει το προσωπικό στην κατάσβεσή του και μετά από λίγες ώρες το νησί να δεχθεί αεραπόβαση στα, σχεδόν, άδεια στρατόπεδα (αφού το προσωπικό θα ήταν απασχολημένο με την κατάσβεση της πυρκαγιάς).

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Το κόστος είναι ιλιγγιώδες, αν αναλογιστεί κανείς πόσο στοιχίζει στο ελληνικό κράτος η αεροπυρόσβεση, οι τραυματισμοί και οι ανθρώπινε ζωές που χάθηκαν κατά τον πόλεμο της πύρινης λαίλαπας. Επίσης υπήρξαν και ανυπολόγιστες απώλειες εσόδων από τουρίστες που προτίμησαν να αλλάξουν προορισμό από το να κάνουν διακοπές σε καμένα ελληνικά νησιά. Και βέβαια δεν μπορεί να κοστολογηθεί η καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας μας.

πηγή: Αδέσμευτος τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις