Αναρτήσεις ιστολογίου

29 Δεκεμβρίου 2011

Άδικα τεκμήρια φωτιά και λαύρα το 2012 (Φωτιά στα σπίτια μας.)



Φωτιά και λαύρα είναι τα τεκμήρια που τίθενται σε εφαρμογή το 2012 για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων του 2011 και ήδη οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζονται για ένα ακόμα μπλόκο (;) στη φοροδιαφυγή σε συνδυασμό με την καθήλωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ. 
Οι αυξήσεις στα τεκμήρια αγγίζουν το 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα, φτάνουν το 60% για πισίνες και εκτοξεύονται στο 200% για σκάφη αναψυχής.
Με την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων χιλιάδες φορολογούμενοι θα φορολογηθούν για υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τα δηλωθέντα.
Τα νέα τεκμήρια νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, εν όψει της εφαρμογής τους όμως στα εισοδήματα του 2011, τα οποία θα δηλωθούν το επόμενο έτος στην εφορία, το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε τις σχετικές διατάξεις επισημαίνοντας την απαλλαγή από πόθεν έσχες που ισχύει έως το τέλος του 2013 για ακίνητα και πισίνες.
Η απαλλαγή αφορά δαπάνες αγοράς, χρονομεριστικής μίσθωσης ακινήτων (leasing),ανέγερσης οικοδομών ή κατασκευής δεξαμενών κολύμβησης που πραγματοποιούνται από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 και έως 31-12-2013.
Τα νέα τεκμήρια μπορούν  να αποκαλύψουν κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Μπορεί όμως να φορολογήσουν και όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία χωρίς όμως στο οικονομικό έτος να έχουν αντίστοιχο εισοδήματα. Έτσι στην πράξη το μέτρο των τεκμηρίων μετατρέπει το φόρο εισοδήματος σε φόρο κατοχής περιουσίας που είναι εξαιρετικά άδικο για τα συνήθη φορολογικά υποζύγια (μισθωτούς και ιδιοκτήτες ακινήτων).
Ως απλό παράδειγμα σας αναφέρω μια οικογένεια μισθωτών που ό ένας από το ζευγάρι έχασε τη δουλειά του. Η οικογένεια καταλήγει να φορολογείται με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία και όχι με βάση το ετήσιο εισόδημά της. Και αυτό γίνεται ακόμη και αν το ετήσιο εισόδημα φθάνει το ύψος των τεκμηρίων γιατί το επίδομα ανεργίας (από το συνολικό εισόδημα) είναι αφορολόγητο.
Η εφαρμογή των πολύ υψηλών τεκμηρίων για τη μεσαία εισοδήματα είναι προκλητικά άδικη. Ιδιαίτερα μάλιστα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η υψηλή αύξησή τους μάλιστα, μόνο ως μέσο αύξησης των εσόδων του κράτους μπορεί να δικαιολογηθεί (έμμεση άμεση φορολόγησης). Όχι ως μέσο πάταξης φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις