Αναρτήσεις ιστολογίου

30 Απριλίου 2012

Δημόσια Διαβούλευση για την ριζική αλλαγή του Συντάγματος…




Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, εδώ και μερικούς μήνες έχει συγκροτηθεί μια κίνηση απλών πολιτών, πέρα και πάνω από κόμματα (αυτή είναι η μεγάλη δύναμή της), με μοναδικό στόχο την ριζική αλλαγή του ισχύοντος Συντάγματος, προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της δημοκρατίας στο λαό και την συμμετοχή των απλών πολιτών άμεσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ήδη αυτή η κίνηση με την ονομασία “Πρωτοβουλία Πολιτών για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή”, έχει προχωρήσει, έχει ενισχυθεί με πολίτες από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας – και όχι μόνο – και τώρα πλέον πέρασε από τα λόγια στην πράξη, ξεκινώντας δημόσια Διαβούλευση πάνω στις αναγκαίες Συνταγματικές αλλαγές, άρθρο προς άρθρο.

Έχει γίνει τώρα πια αντιληπτό και από τον πλέον δύσπιστο, ότι δημοκρατία δεν έχουμε. Αυτό που με βάση το ισχύον Σύνταγμα εμφανίζεται προς τα έξω, προς τους πολίτες, ως κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας, δεν είναι δημοκρατία αλλά μια σκληρή και κλειστή κρατικοδίαιτη πολιτικοοικονομική ολιγαρχία με προβιά δημοκρατίας, όπου επικρατούν….. οι πολιτικές οικογένειες και τα κλάμπ των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Οι επερχόμενες εκλογές (θα το διαπιστώσετε σύντομα), δεν πρόκειται να λύσουν τα οξυμένα προβλήματα. Η κρίση είναι πολύ βαθιά. Είναι κρίση πολιτειακή. Δεν λειτουργεί δυστυχώς η δημοκρατία. Δεν συμμετέχει ενεργά ο ίδιος λαός άμεσα (και όχι μέσα από τα ετεροελεγχόμενα ετεροκατευθυνόμενα κομματικά μαντριά) στον καθορισμό της τύχης του. Υπάρχει βασικό δημοκρατικό πρόβλημα στο ποιος είναι εκείνος που ελέγχει την πολιτική εξουσία και τους πολιτικούς. Ο λαός ή οι κρατικοδίαιτοι νταβατζήδες και οι δανειστές;;

Μπορεί λοιπόν ο καθένας από εμάς, εφόσον πραγματικά πιστεύει ότι τα βαθύτερα αίτια της κρίσης και της κακοδαιμονίας της χώρας δεν είναι οικονομικά (αυτά είναι το αποτέλεσμα) αλλά πολιτικά και στη βάση τους πολιτειακά, να συμμετάσχει στην Διαβούλευση που έχει ανοιχτεί, να εκφράσει τις απόψεις του και να κάνει τις προτάσεις του για κάθε άρθρο του ισχύοντος Συντάγματος. Εδώ είναι η βάση του όλου προβλήματος.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dimosiadiavoulefsi.wordpress.com/ υπάρχει το site της Διαβούλευσης της Πρωτοβουλίας. Ειδικότερα, τοsite αυτό έχει έναν πίνακα περιεχομένων, με φόντο την αίθουσα του Κοινοβουλίου, όπου υπάρχουν τα άρθρα του ισχύοντος Συντάγματος. Επιλέγοντας ένα άρθρο οδηγείστε στο αντίστοιχο κείμενο του άρθρου. Σε μερικά υπάρχει ήδη και επεξεργασμένη πρόταση της Πρωτοβουλίας. Το σχόλιο ή η πρόταση που θα κάνετε, μεταφέρεται αυτόματα στο facebook της Πρωτοβουλίαςhttp://www.facebook.com/groups/neosyntagma (στο οποίο μπορείτε αν θέλετε να γίνετε φίλοι). Εκεί αρχίζει νέα συζήτηση και σχόλια, πάνω στο δικό σας σχόλιο ή πρόταση, από τους φίλους του facebook. Στη συνέχεια ειδική ομάδα της Πρωτοβουλίας, αποτελούμενη κατά βάση από νομικούς και όχι μόνο, επεξεργάζεται όλες τις απόψεις και παρουσιάζει την πρόταση της Πρωτοβουλίας. Όμως ακόμα και τότε, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα μπορούν να ξανασυζητηθούν και να αλλάξουν.

Αυτό που σκοπείται είναι να δημιουργηθεί ένα κείμενο Νέου Συντάγματος, από καθαρή ακομμάτιστη πρωτοβουλία πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ανεχτούν τον εξελισσόμενο παραλογισμό και την κακοποίηση της δημοκρατίας, της χώρας και του λαού.

Εμπρός λοιπόν. Το πληκτρολόγιο είναι κοντά στον καναπέ.

Το κεντρικό site της Πρωτοβουλίας είναι: http://www.neosyntagma.net/

ΥΓ1. Η Πρωτοβουλία και η δική σας δυνατότητα παρέμβασης θα είναι εδώ και μετά την Δευτέρα 7 Μαϊου, όταν κόμματα και κομματίδια θα σας έχουν ξεχάσει και είτε θα έχουν εξαφανιστεί είτε θα έχουν διαλυθεί.

ΥΓ2. Διαδώστε μέσα από τα blogs, το facebook, το twiter κ.λ.π., το πιο πάνω μήνυμα και ελάτε όλοι μαζί να αλλάξουμε το πολίτευμα. Να πάρουμε εμείς οι πολίτες τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας στα χέρια μας. Διαφορετικά το καινούργιο δεν πρόκειται να εμφανιστεί και η ελπίδα θα χάσει το δρόμο της στους σκοτεινούς θαλάμους της διαπλοκής.

Πέτρος Χασάπης

Πηγή: blogexousia.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις