Αναρτήσεις ιστολογίου

11 Απριλίου 2012

Εξαφανίστηκε στον δρόμο για τη Βουλή η ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους



Εξαφάνισαν στον… δρόμο για τη Βουλή οι ευνοϊκές διατάξεις για υπερχρεωμένους καταναλωτές, που είχαν ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο «πατέρας» των ρυθμίσεων, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του. Ο κ. Σπυράκος είχε τονίσει ότι η επανακατάθεση και ψήφιση των διατάξεων από την παρούσα Βουλή ήταν επιβεβλημένη για τη διαφύλαξη του κύρους όλων των θεσμών.

Η πολιτική περιπέτεια με τις ρυθμίσεις, που αποτελούσαν αναγκαίες βελτιώσεις στον ισχύοντα νόμο της Λούκας Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άρχισε λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή τους στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με θέμα «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις».

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, απέσυρε αιφνιδίως τις διατάξεις, εξηγώντας στη Βουλή ότι θα τις επανέφερε ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δικαίωμα να διατυπώνει γνωμοδοτήσεις για εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όταν το περιεχόμενό τους κρίνει ότι μπορεί να επηρεάζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κουτρουμάνης είχε επιχειρήσει να καλλιεργήσει αισιοδοξία για άμεση επαναφορά των διατάξεων. «Αν προλάβουμε θα επαναφέρουμε τη ρύθμιση τη Μεγάλη Τρίτη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας» ανέφερε, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ρύθμιση θα ενταχθεί σε επόμενο νομοσχέδιο. Παρά ταύτα το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε χθες χωρίς τις επίμαχες διατάξεις και άλλη ευκαιρία για την εισαγωγή τους δεν θα υπάρξει σύντομα, αφού η Βουλή διαλύεται εν όψει των εκλογών.

Στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων ανέφεραν στην «Espresso» ότι η οριστική απόσυρση των διατάξεων Σπυράκου αποτελεί μια πολιτική νίκη των ελληνικών τραπεζών, που αντιδρούσαν στις ρυθμί
ίσεις και πέτυχαν την παραπομπή τους στις καλένδες, χάρη στην παρέμβαση της ΕΚΤ.

Οπως επισημαίνουν χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία ρύθμισης από τα δικαστήρια των οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών. Σήμερα, για να φθάσει ένας καταναλωτής στο ειρηνοδικείο, το οποίο μπορεί να αποφασίσει ακόμη και το «κούρεμα» των χρεών του σε τράπεζες, χάνει αρκετούς μήνες, καθώς ο ισχύων νόμος επιβάλλει στους δανειολήπτες να επιδιώξουν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες, πριν φθάσει η υπόθεσή τους στο δικαστήριο.

Οι τράπεζες λένε κατά κανόνα «όχι» στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οπως είχε τονίσει και ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας στην ετήσια έκθεσή του για το 2011, υπήρξε «παντελής αποτυχία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων, που προβλέπεται από τον ν. 3869/2010. Από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου (Σεπτέμβριος 2010) μέχρι το τέλος του 2011 εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν έχει επιτευχθεί σε καμία από τις 2.456 αιτήσεις οφειλετών που έχει επεξεργαστεί η Αρχή μας».

Αυτό το σοβαρό πρόβλημα προσπάθησε να λύσει ο κ. Σπυράκος με μία από τις «κομμένες» διατάξεις που εισηγήθηκε. Βάσει της πρότασής του, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα γινόταν προαιρετικός, πράγμα που θα επέτρεπε στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να τον παραλείψουν, ώστε να ζητήσουν πιο γρήγορα τη ρύθμιση των χρεών τους από τα ειρηνοδικεία.

Αλλη σημαντική «κομμένη» πρόταση Σπυράκου ήταν αυτή που αφορούσε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους (επαγγελματίες που δεν απασχολούν πάνω από έναν εργαζόμενο) να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις του νόμου για τους υπερχρεωμένους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω των δικαστηρίων. Σήμερα οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση, επειδή έχουν δικαίωμα πτώχευσης ως άτομα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Τέλος, οι «κομμένες» προτάσεις Σπυράκου καθιέρωναν το δικαίωμα κάθε δανειολήπτη να διατηρεί έναν λογαριασμό με ελάχιστο υπόλοιπο 1.500 ευρώ (2.000 ευρώ, αν υπήρχαν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι) για την κάλυψη των βασικών του αναγκών, στον οποίο δεν θα μπορούσαν να «βάζουν χέρι» οι τράπεζες για την αποπληρωμή δανείων. Επίσης, επέτρεπαν στον δανειολήπτη να μπλοκάρει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της περιουσίας του, μέχρι να συζητηθεί και η έφεσή του κατά της αρχικής απόφασης του ειρηνοδικείου.

Λύση την ύστατη ώρα;
Ανοικτό άφησε ο Γ. Κουτρουμάνης το ενδεχόμενο να προωθηθεί τελικά η ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μετά το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές. Όπως είπε χθες βράδυ ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώνεται σήμερα και ο ίδιος πρότεινε στον πρωθυπουργό να προωθηθεί η ρύθμιση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Πηγή:Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις