Αναρτήσεις ιστολογίου

25 Αυγούστου 2011

Kαταιγίδα λουκέτων για πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις



Kαταιγίδα λουκέτων για πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ερχεται καταιγίδα λουκέτων που εκτιμάται ότι θα αφανίσει μέχρι τα τέλη του έτους πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στέλνοντας στην ανεργία 134.000 απασχολούμενους, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.
Ακόμη πιο ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις δωδεκαμήνου από τον φορέα που εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους, καθώς οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν ότι δύο στις δέκα επιχειρήσεις (πάνω από 183.000 εταιρείες) που λειτουργούν, θα κλείσουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να χαθούν πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας, με βάση μάλιστα το μετριοπαθέστερο σενάριο.
Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα, 373.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται στο κόκκινο και θέτουν σοβαρά ερωτηματικά αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Ηδη, το πρώτο εξάμηνο χάθηκαν 88.000 θέσεις εργασίας επειδή έκλεισαν επιχειρήσεις. Ακριβώς επειδή πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, αντί να απολύουν, υιοθετούν ελαστικές μορφές εργασίας. Συγκεκριμένα, ήδη δύο στις δέκα επιχειρήσεις (20% από τις 840.000 που είναι το σύνολο των μικρομεσαίων στην Ελλάδα) μείωσαν τις αποδοχές του προσωπικού, ενώ επιπλέον τρεις στις δέκα προτίθενται να πράξουν το ίδιο το επόμενο διάστημα.
Αυτοί οι αριθμοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλο, ηχούν σαν καμπανάκι κινδύνου - ήδη τα δύο τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι περίπου 160.000 επιχειρήσεις έχουν χαθεί στη δίνη της κρίσης.
Από την έρευνα που διενήργησε τον Ιούλιο η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (συμμετείχαν 1.200 ερωτηθέντες με προσωπικό έως 49 άτομα) προκύπτει ότι συνολικά 373.000 επιχειρήσεις ή 44,5% του συνόλου εκφράζουν αμφιβολίες αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν το επόμενο δωδεκάμηνο. Στους ερωτηθέντες περιλαμβάνονται επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Από αυτούς, 183.000 (21,8%) έχουν περιέλθει σε βαθύ κόκκινο και θεωρούν πιθανότερή εξέλιξη να βάλουν λουκέτο το επόμενο 12μηνο. Μάλιστα, 100.000 επιχειρηματίες θεωρούν ότι η λήξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας είναι θέμα χρόνου (έως τα τέλη του έτους).
Επιπλέον 190.000 επιχειρήσεις (22,7%) θεωρούν αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσουν κίνδυνο κλεισίματος. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο λουκέτου αντιμετωπίζουν 24,5% των μεταποιητικών επιχειρήσεων (βιοτεχνίες), 30,1% των ατομικών επιχειρήσεων και 27,5% των εταιρειών με τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι για κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν επτά απολύσεις, ενώ 20,4% των επιχειρήσεων προέβη σε μείωση θέσεων εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο, έναντι μόλις 3,1% που έκανε προσλήψεις.

tanea.gr

6 Αυγούστου 2011

Καταρρέει ο μύθος της συνεισφοράς των λαθρομεταναστών στην οικονομία



Οι Αλβανοί & Πακιστανοί λαθρομετανάστες, «ρημάζουν» την οικονομία μας, στέλνοντας το σύνολο των κερδών από τις νόμιμες ή παράνομες δραστηριότητές τους, στις πατρίδες τους. Ο λόγος για ιλιγγιώδες ποσό που καταρρίπτει το μύθο της «συνεισφοράς» των μεταναστών στην οικονομία μας. Με λίγα λόγια, τα χρήματα που κερδίζουν...
εδώ οι μετανάστες, δεν τα ξοδεύουν ούτε τα επενδύουν, αλλά αντίθετα, τα στέλνουν στις χώρες καταγωγής τους. Αυτά εξάγονται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Στον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ είχε απαντήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι από τις αρχές του 2003 έως το Μάιο του 2011, τα εντάλματα μεταναστών προς την Αλβανία έφτασαν τα 2.263,2 εκατομμύρια ευρώ, προς το Πακιστάν το 1,5 εκατομμύρια ευρώ και στο Αφγανιστάν το 0,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, προσπαθεί να πείσει ότι Αλβανοί και Πακιστανοί αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες και τις εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίου, ως «υψηλού κινδύνου» για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τονίζει ότι «λαμβάνονται από τα ιδρύματα αυτά αυξημένα μέτρα δέουσας επιμέλειας, ιδίως περί συναλλαγών που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ ανά μεμονωμένη συναλλαγή ή περισσότερες συσχετιζόμενες συναλλαγές» (με λίγα λόγια δεν κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό που κάνουν και στις εγχώριες συναλλαγές, όπου πλέον για συναλλαγές άνω των 15.000 ζητείται και φορολογική ενημερότητα, που δεν ξέρουμε αν τη ζητούν και από τους ξένους).

elkosmos.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις